дома информација Корона вирусот мутира во текот на пандемијата и станува сè позаразен

Корона вирусот мутира во текот на пандемијата и станува сè позаразен

791
0

Вирусот Ковид-19 продолжува да мутира во текот на пандемијата, поради што експертите веруваат дека тој веројатно станува сè позаразен, бидејќи случаите на корона вируси во САД започнаа да растат повторно, според новото истражување.

Новата американска студија анализираше 5000 генетски низи на вирусот, кој продолжи да мутира, бидејќи се шири низ населението.

Студијата не открила дека мутациите на вирусот го направиле повеќе смртоносен или ги смениле неговите ефекти, дури и затоа може да биде полесно да се фати, според извештајот на „Вашингтон пост“, кој истакна дека експертите за јавно здравје признаваат дека сите вируси имаат мутации , од кои повеќето се незначителни.

Дејвид Моренс, вирусолог од Националниот институт за алергија и заразни болести, рече дека новата студија не треба да се толкува премногу, но додаде дека вирусот може да реагира на интервенции во јавното здравство, како што е социјалното дистанцирање.

Сите тие работи се бариери за преносливост или зараза, но како што вирусот станува сè позаразен, статистички е подобро да се надминат тие бариери – рече тој.


Извор: Theguardian.com