Патничката индустрија ја почувствува силата на КОВИД-19, но колку точно паднаа цените како резултат? Секоја година, Поштата на Велика Британија го објавува својот барометар за градски трошоци, студија која споредува критериуми како што се цената на оброците, градскиот превоз, искуствата со разгледување и сместувањето во европските градови за да се најдат просечни трошоци за посета на различни дестинации. Најновите резултати покажуваат силен пад, со пад на цените низ цената.

Паузите во градот може да бидат еден од најпопуларните начини за патување, но кризата КОВИД-19 ќе им зададе прилично силен удар. Можеби не е фатална, но штетата е прилично сериозна.

Причините се очигледни: премногу луѓе, премалку простор.

Најпосетуваните градови во светот – Бангкок, Париз, Лондон, Сингапур, Newујорк – имаат буквално милиони посетители секоја година, и кога ќе ги додадете овие милиони на милиони веќе живеат таму … добро, тоа е многу луѓе што споделуваат иста недвижност .

Проблемот е уште поакутен со помалите градови кои се големи туристички центри: само 55.000 луѓе живеат во историскиот центар на Венеција, но тие мора да ги делат тие тесни ленти и канали со над 26 милиони посетители годишно. Тоа е приближно еквивалентно на градот Newујорк да има 4 милијарди посетители годишно – малку повеќе од 65 милиони што ги добива во моментов.

Сега живееме во свет каде социјалното дистанцирање и хипер будноста се вградени предуслови на буквално сè што правиме – а градските паузи едноставно не се дизајнирани да ги држат луѓето настрана.

Размислете што всушност правиме кога ќе стигнеме таму – откако патувавме низ два зафатени аеродроми. Каде прво? Неколку пива во убав бар? Амблем низ историскиот град за да добиете чувство за местото? Прошетка низ таа музејска изложба што со нетрпение ја очекувавте? Можеби сте дојдени во ова време затоа што градот е домаќин на фестивал. Или можеби сите горенаведени: со правилно планирање можете да завршите многу за два дена.

Тоа е задоволство и поента на секој добар град – можност да се потопиш во неговите преполни простори и да ги прифатиш неговите огромни одвлекувања на вниманието. Градовите нудат бесконечни можности за откривање и случајни средби. Овие денови, сепак, тие средби можат да се појават само 6ft (2m) оддалечени и со соодветно покривање на лицето.

Целиот текст мотете да го прочитате тука :
https://www.lonelyplanet.com/articles/covid-end-of-the-city-break


Извор : lonely planet ;