Претседателот на Србија и премиерот на Косово започнаа дводневни разговори во Белата куќа во Вашингтон.

Српскиот претседател Александар Вучиќ во Вашингтон изјави дека се надева оти делегациите на Србија и Косово ќе постигнат договор и ја исклучи можноста дел од договорот да биде признавање на независноста на Косово од страна на Србија.

По преговорите со претставниците на Косово во Белата куќа, Вучиќ пред новинарите изјави дека одредбата за заемно признавање на Србија и Косово, која се наоѓа во точката 10 од оригиналниот неформален документ, е отфрлена од следните верзии.

„Првиот документ беше насловен„ Економска нормализација “. Соединетите држави ни дадоа документ што ниту една страна не го видела претходно, иако можам само со сигурност да кажам дека нашата страна не го видела, а потоа вие самите да се изјаснете. Тој труд беше исклучително тежок, имаше е 16 поени, а една беше меѓусебно признавање. Тоа не е новост, но сметавме дека не треба да стои во документот за економска нормализација “, рече Вучиќ, а пренесе агенцијата Бета.

Тој изјави дека српската делегација „силно реагирала“ на тој предлог и оценила дека членовите на кабинетот на претседателот на САД, Доналд Трамп, биле „фер“.

“Тие слушаа што имаме да кажеме. Нема таква одредба во новите документи”, рече Вучиќ.

Тој рече дека сега има три документи, дека на членовите на делегациите не им било дозволено да ги изнесат од Белата куќа, туку да ја знаат содржината напамет.
Вучиќ се надева дека ќе се сретне со Трамп

Тој додаде дека се надева дека ќе го види Трамп утре, но дека „тој не може да го гарантира тоа“.

„Утре ќе можеме да ви го покажеме конечниот документ доколку го има. Не постои можност да потпишам каков било документ што подразбира признавање на Косово и јас тоа јасно им го кажав и на Албанците и на Американците“, додаде Вучиќ.

Различни изјави на Вучиќ и Хоти

Премиерот на Косово, Авдулах Хоти, рече дека со Србија не може да се водат други разговори, освен реципрочно признавање.

Хоти во Вашингтон рече дека се направени големи чекори кон договор меѓу Косово и Србија.

„Направивме голем чекор кон склучување на конечен договор со Србија“, изјави Хоти пред новинарите по денешната средба во Белата куќа.

Тој не даде детали за договорот, но додаде дека се очекува потпишување на договореното .„Неприфатливите договори за Косово никогаш не дошле и нема да дојдат од Белата куќа“, рече тој.
„Направивме голем напредок во економската соработка и сме на чекор до заклучување на ова прашање. Бидејќи сè што зборуваме за Србија е взаемно признавање“, рече Хоти.

Премиерот на Косово рече: “Денес направивме голем чекор кон приближување (ставови). Прашањето за границите не е поставено, ниту некогаш ќе биде покренато. Ние (дејствувавме) во согласност со принципите како Владата. Утре ќе видите договори. договор “.

САД – Политиката треба да се тргне настрана

Вучиќ и премиерот на Косово, Авдулах Хоти, започнаа дводневни преговори во Белата куќа во Вашингтон. Домаќин на состанокот е советникот за национална безбедност на Трамп, Роберт О’Брајан и специјалниот пратеник на американскиот претседател за преговори за Србија и Косово, Ричард Гренел.Пред состанокот, Гренел рече дека луѓето во Косово и Србија заслужуваат шанса за економски напредок и дека политиката треба да се остави настрана.

“Луѓето во Косово и Србија заслужуваат економска нормализација и шанса за развој на економијата. Денес сум фокусиран на млади луѓе кои сакаат кариера, добра работа и врска со Западот. Ве слушнав се залагам за вас . Да ја оставиме политиката настрана”, рече тој.

Извор : Aljazeera Balkans ;