Поранешниот министер за безбедност Фахрудин Радоновиќ изјави дека има огромни политички разлики меѓу него и членот на претседателството на БиХ, Шефик Џаферовиќ, кога станува збор за обврските на безбедносните структури на БиХ да идентификуваат нелегални мигранти од Пакистан.

Тој вчера ги негираше обвинувањата на Џаферовиќ дека нивните планови за миграција се исти, наведувајќи дека Џаферовиќ е „претседателска марионетка“ и дека се обидува да ја обесхрабри јавноста.

„Наместо да го препрочитува преписот од сесијата на Претседателството на БиХ, што покажува огромни политички разлики меѓу нас двајцата кога станува збор за обврската на безбедносните структури на БиХ да идентификуваат нелегални мигранти од Пакистан, тој тврди дека нашиот план за миграција е ист. Не е ист и никогаш нема да биде! “, напиша Радончиќ на својот профил на „Инстаграм “.

Тој рече дека „нервозниот Шефик“ ги разгледувал документите од војната, со неговиот потпис, кога им дал државјанство на борците муџахедини од Египет, Пакистан, Тунис, Саудиска Арабија, Јемен и Јордан / кои подоцна беа поништени под притисок на Западот /.

Радоновиќ, кој е водач на СББ, на „Инстаграм“ објави два вакви документи со порака дека „ако коза лаже, рог не лаже“.

Тој објави два документи од Центарот за безбедносни служби во Зеница за стекнување државјанство од 1995 година, потпишани од Џаферовиќ, тогашниот шеф на центарот.

Извор: mondo.ba