дома информација вест Зошто се води студена војна помеѓу САД и Русија за Арктикот?

Зошто се води студена војна помеѓу САД и Русија за Арктикот?

658
0

Преку една деценија, жестоките одбранбени политичари го креваа алармот за наводната руска супериорност и првична агресија на Арктикот.

Претходните американски претседатели не наседнаа на замката, избегнаа конфронтација и ја прифатија соработката преку мултинационалниот Арктички совет кој беше формиран по крајот на Студената војна.

Тие беа запознаени дека руските сили во регионот се одбранбено структурирани и послаби од периодот пред распадот на Советскиот сојуз во 1991 година, покрај напорите за нивна обнова што започнаа во средината на 2000-тите години.

Претходните американски претседатели исто така беа запознаени дека американските и НАТО силите јасно имаа поголема контрола во Арктикот и дека предвидувањата за руска агресија, главно, се сметаа за предупредувања за закана од страна на аналитичари и од личните политички интереси.

Извор: Нова Македонија