дома информација вест Жените во Белорусија се вистински херои – Им ги симнуваат маските на...

Жените во Белорусија се вистински херои – Им ги симнуваат маските на мажи кои приведуваат и измачуваат демонстранти

707
0

Во Белорусија, досега поминаа скоро шест недели од изборите на кои претседателот Александар Лукашенко изнесе многу спорна победа.

Следуваа дневни демонстрации против него, а исто така имаше судири со безбедносните сили во текот на протестите.

Повеќе од 1.000 луѓе се приведени, а многу од нив се пријавуваат приказни дека биле измачувани.

Повеќето притвори ги вршат маскирани мажи облечени во облека што не дава индикации за тоа кои се тие и на која организација припаѓаат.

Заситени од постојаното вознемирување, оваа недела жени демонстранти започнаа да ги земаат работите во свои раце обидувајќи се да ги идентификуваат мажите и да ги натераат на одговорност за своите постапки.

Извор: BBC