Елон Маск треба да демонстрира работен интерфејс мозок-машина како дел од неговите амбициозни планови да им даде на луѓето натчовечки сили.


Неговата компанија за хакирање мозок, Нералинк, аплицираше за да започне човечки испитувања минатата година.


Но, демонстрација ќе вклучува робот и „неврони во реално време“, открива серија твитови.


Интерфејсот може да им овозможи на луѓето со невролошки состојби да контролираат телефони или компјутери со својот ум.


Но, долгорочната амбиција е да се оствари во ера на она што г-дин Маск го нарекува „натчовечко сознание“.


Луѓето треба да се спојат со вештачката интелигенција, вели тој, делумно за да се избегне сценарио каде АИ станува толку моќна, таа го уништува човечкиот род.


Основана во 2017 година, Неуралинк напорно работеше за да регрутира научници, нешто што Маск се уште го рекламираше на Твитер минатиот месец.

Уредот што компанијата го развива се состои од мала сонда која содржи повеќе од 3.000 електроди прикачени на флексибилни нишки потенки од човечка коса, што може да ја следи активноста на 1.000 неврони на мозокот.


Во своето последно ажурирање, пред повеќе од една година, компанијата соопшти дека извршила тестови на мајмун кој можел да контролира компјутер со својот мозок.


Има изградено и „неврохируршки робот“ за кој вели дека може да вметне 192 електроди во мозокот секоја минута.


Универзитет во Питсбург асистент професор по физика и медицина и рехабилитација инженер Колингер го опиша она што г-дин Маск се обидуваше да го стори како „вистински нарушувачка технологија во тежок простор на медицинската технологија“.


„Neuralink има значителни ресурси и критички тим на научници, инженери и клиничари кои работат кон заедничка цел, што им дава голема шанса за успех“, рече таа.


Но, таа додаде: „Дури и со овие ресурси, развојот на медицинските уреди е потребно време и безбедноста треба да биде врвен приоритет, така што се сомневам дека процесот може да трае подолго отколку што тие се изјасниле како нивни цели“.

Ари Бенџамин, од „Киринг лабораторијата“ на Универзитетот во Пенсилванија, изјави за БиБиСи дека вистинскиот камен на сопнување за технологијата би можел да биде чистата сложеност на човечкиот мозок.


„Штом ќе ги снимаат снимките, Неуралинк ќе треба да ги декодира и еден ден ќе ја погоди бариерата што е нашиот недостаток на основно разбирање за тоа како работи мозокот, без разлика колку неврони тие ги снимаат. Декодирањето на целите и плановите за движење е тешко кога не го разбирате нервниот код во кој се комуницираат тие работи“.


Компаниите на Маск , SpaceX и Tesla ја доловија јавната имагинација со неговите обиди да напредуваат во полето на вселената и електричните возила, соодветно.


Но, и двете ја демонстрираат навиката на претприемачот да прави смели изјави за проекти кои завршуваат многу подолго за да се завршат од планираното.

Извор: BBC;