Честа перцепција во Соединетите држави е дека е потребно високо образование за да се добие добра работа. На пример, повеќе од 85% од 141.118 студенти на бруцоши кои биле анкетирани во 2015 година од Институтот за истражување на високото образование при УКЛА, изјавиле дека добивањето подобра работа е најважната причина за одење на колеџ.

Празнините меѓу матурантите и матурантите се значителни и се зголемуваат во последните години.
Една опција за подобрување на економската перспектива на младите возрасни лица надвор од универзитетскиот систем е да се зајакнат системите за обука за стручни професии од средно квалификувани квалификации – оние на кои им е потребно одредено пост-средно образование, но помалку од диплома. Повеќето лица кои во моментов учествуваат на обука за обука за стажирање се постари возрасни лица кои сакаат да ги надградат своите вештини, додека помалку студенти влегуваат во такви програми за стручна обука директно по средно училиште. Во принцип, бројот на учесници во програми за учење во САД се намали во текот на деценијата 2003–2013 година, пред да започне повторно да се зголемува во 2013 година.

За разлика од Соединетите држави, Германија има високо ефикасен систем за стручно оспособување заснован на работа кој има освоено пофалби низ целиот свет.

Покрај тоа, ставот на Германија како земја со една од најпродуктивните работни места во светот е силно помогната од неговиот СОО систем, кој ги снабдува германските компании со добро обучени вработени. Системот за двојна обука во Германија, кој комбинира практична обука на работно место со теоретска настава во училницата, исто така им помага на учесниците да преминат во работниот живот. СОО отвора разновидни ветувачки опции за кариера за млади, со што се зајакнува општеството и културата.

Успехот на германскиот модел ги инспирираше земјите како Шпанија, Грција, Португалија, Италија, Словачка и Летонија да ги прилагодат сопствените системи слични на стручно образование и обука со германскиот модел.

Извор : World Education News ;