Истражувачите во Германија и Велика Британија откриле дека 35% од оние кои не добиле ковид имаат Т-клетки, што ги штити од вирусот.


Дури и оние што не ја прележале болеста, можат да имаат имунитет благодарение на специфичните Т-клетки, открива најновото истражување на светските научници.

Студијата објавена во научното списание „Science“, спроведена од истражувачи од различни институции во Германија и Велика Британија, покажа дека меѓу 68 здрави субјекти во Германија кои воопшто немале кorona, 35% имале т.н. реактивни крвни клетки на Ковид 19, јави Си-Ен-Ен.

Т-клетките се дел од имунитетот и помагаат да се заштити организмот од инфекција.

Т-клетките всушност убиваат заразена клетка. Сепак, за време на животот, нашиот имунолошки систем може да се здобијат со премногу „негативно искуство“ во борбата против разни вируси, труење, загадување на воздухот и тогаш не можеме да се одбраниме од нови инфекции.

Во тој случај, организмот е слаб и не може да даде силен имунолошки одговор на вирусот. Затоа, покрај маските и растојанието, клучна е да се подигне имунитетот на населението.

Извор: Novosti.rs