Милиони луѓе во Кенија се соочуваат со голa егзистенција заради кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус.

Многумина од нив беа принудени да започнат со лов на загрозени диви животни за да си обезбедат храна.

Британскиот „Телеграф“ ја опишува катастрофалната состојба во таа земја, изјавувајќи дека економската криза предизвикана од пандемијата на вирусот корона, ги принуди жителите да убиваат животни за месо и профит.

  • Оваа жирафа веројатно била опкружена со три лица, тие ја запрепастиле и ја исфрлиле на земја. Од него беше исечен еден тон месо, што вреди околу илјада долари – изјавија ренџерите во заштитено подрачје во Кенија.

Пред пандемијата, туризмот во Африка цветаше затоа што туристите од целиот свет дошле да видат диви животни. Сепак, сè се смени на крајот на март, кога кениската влада ја затвори земјата пред туристите поради пандемијата.

Туризмот, кој учествува со БДП на Кенија со девет проценти, остана без приходи преку ноќ. Кон крајот на јуни, Министерството за туризам објави дека повеќе од 80% од тур-операторите во земјата испратиле работници на неплатен одмор.

  • Немаше работа ниту пари. Дури и децата не одат на училиште. Не сум платен со месеци. Единствено што можете да направите е да останете дома и да јадете она што го имате – рече хотелски работник.

Поради зголемувањето на стапката на сиромаштија, во Кенија има и зголемена кражба и проституција.

Извор :Alo rs;