дома информација вест Велика Британија станува дом за огромен број протерани продемократски политичари, поборници и...

Велика Британија станува дом за огромен број протерани продемократски политичари, поборници и демонстранти од Хонг Конг

752
0

Велика Британија стана меѓународен центар за неистомислениците во Хонг Конг, бидејќи новиот суров закон за безбедност на Кина доведува до иселување на продемократски политичари, поборници и демонстранти, кои сега се соочуваат со затворски казни за нивниот активизам.

Долгогодишните културни врски, ново-добредојдената влада и ограничувањата за патување од ерата на Ковид, кои всушност затворија други потенцијални дестинации, како што се Канада и Австралија, го зголемија бројот на нови пристигнувања во Британија.

Велика Британија им понуди на милиони жители на Хонг Конг пат до државјанството по усвојувањето на законот за безбедност во јуни, велејќи дека законот ги прекршил условите за предавањето во 1997 година од колонијалното владеење. Владата предвидува дека до 200 000 лица ќе го направат овој потег во следните пет години.

Но, истакнатите егзили формирале авангарда. Оние што веќе пристигнаа вклучуваат двајца кои властите во Хонг Конг ги ставија на меѓународната полициска листа со барање за „поттикнување отцепување“ и „договарање“ со странски сили.

Извор: Theguardian.com