дома информација вест Брза реакција на таксистка спаси живот на отруена соседка

Брза реакција на таксистка спаси живот на отруена соседка

716
0

Ужичанката Тијана Геровасилис (45), таксистка од Ужице со диплома на филозофскиот факултет во Белград, е херој на градот Цетиње: во вторникот попладне ја спасила својата соседка М.В. (69), која бил отруена од печурки, откако слушнал тивок плач од станот каде што била несреќната жена беше заклучена.


Професорката по српски јазик, додека работеше привремено во такси здружение, тој ден околу 15 часот направи пауза со нејзината пријателка Марина Станиќ за да отиде во нејзиниот стан.

Додека се поздравував со мојата пријателка од станот, слушнавме чуден звук. Мислевме дека станува збор за бебе што плаче, но сфативме дека нешто не е „во ред“ кога утврдивме дека звукот доаѓа од станот каде што живееше постариот сосед сам. Звукот беше ужасен – вели Тијана. – Се обидовме да влеземе во станот, но тој беше заклучен. Ја повикавме жената, и рековме некако да стигне до вратата и да ја отклучи, но единствениот одговор беше тапи удари и пригушен врисок.

Тогаш Тијана и Марина оделе од стан до стан, барајќи помош, но не нашле никого дома. Во паника се обиделе да повикаат полиција, брза помош и пожарникари.

Сè уште се слушаше смртниот крик од станот, тогаш се појави сосед и се јави во противпожарната служба. Неколку минути подоцна се појавија и ја скршија вратата – додава Тијана. Жената лежеше развлечена на подот. Пристигнала брзата помош, а потоа и братот на жената. Сè што успеа да каже е: Умирам, поздрави ги нашите.


Овој настан го насочи вниманието кон Тијана Геровасилис, професор по српски јазик, која со години не може да најде работа во својата професија. Наместо да се занимава со животен повик, оваа самохрана мајка го поддржува својот син, деветгодишниот Лука, со такси.

Извор: Novosti.rs