дома информација вест Австралија забрани „Гугл“ да го објавува Улуру на „Гугл Мапс“ – Абориџините...

Австралија забрани „Гугл“ да го објавува Улуру на „Гугл Мапс“ – Абориџините побарале да се забрани влез на туристите бидејќи ја загадувале средината фрлајќи отпадоци

953
0

Австралија побара од „Гугл“ да отстрани слики на својата услуга „Мапи“ направени од врвот Улуру, светиот монолит на Абориџините, според кој минатата година на посетителите им беше забрането качување.

„Гугл мапс“ моментално е домаќин на неколку слики поставени од корисниците од горниот дел на страницата, направени пред да стапи во сила забраната, како и патека „Уличен приказ“ снимена од алпинист во 2018 година.

Но, „Австралија Паркс“, кој се грижи за природните богатства на земјата, побара од технолошкиот гигант да ги симне сликите што ги поставија корисниците по поплаки од Абориџините од Анангу, традиционалните сопственици на Улуру.

На туристите им беше забрането да поминуваат низ светото место кон крајот на 2019 година, откако народот Анангу рече дека го корпиле посетителите што ја уништувале неговата површина, фрлале ѓубре и ги загадувале блиските водостој.

Извор: CNN