Во многу, пред сè, западно индустријализирани земји, часовниците се менуваат двапати годишно: еден час во пролетта, а потоа на есен се враќаат во оригиналното време.

Ноќта помеѓу 26 и 27 октомври, часовникот се помести еден час наназад.

Целта на оваа практика би требало да го продолжи денот колку што е можно во лето, со цел да се зголеми продуктивноста и да се намали потрошувачката на енергија.

Научниците веруваат дека аргументите за воведување на летното сметање на време не се доволно убедливи, бидејќи истражувањата покажаа дека заштедата на енергија е минимална, додека во исто време, постојат можни последици како што се нарушувања на спиењето и други тешкотии.

Како резултат на тоа, многу земји оттогаш ја прекинаа оваа практика. Европскиот парламент оваа година гласаше за укинување на практиката, но можно е тоа да трае до 2021 година пред да се спроведе одлуката.

Времето отсекогаш била тема што буди емоции. Тоа ги фасцинира луѓето со векови, а следниве приказни го покажуваат тоа.

1. Париските семејства би можеле да заштедат 32.025.000 килограми восок доколку станат порано и легнат порано

Иако американскиот научник и политичар Бенџамин Френклин ги објави своите пресметки во форма на сатира во парискиот весник „Журнал де Париз“ во 1784 година, тој сепак се смета за пионер на летното сметање на времето:

Френклин, кој во тоа време живеел во Париз, тврди дека поефикасно користење на дневната светлина придонесува за продуктивноста и економичноста.

Наместо да се поместува часовникот, меѓу другото, тој предложил да се разбуди градот со топови во раните утрински часови.

2. Песната „Часовници“ од групата „Coldplay“ забележа 265.583.960 слушања на платформата Спотифај (22 октомври 2019 година)

„Светлата се гасат и не можам да се спасам“ гласи почетокот на песната „Часовници“.

Не е познато дали ова е алузија за поместување на часовникот, но познато е дека прадедо на пејачот Крист Мартин бил лондонскиот работник Вилијам Вилет, кој важи за прв сериозен застапник на летното сметање на времето во Европа.

Во 1907 година, во својот памфлет „Губење на дневна светлина“, тој го поместил часовникот 20 минути напред во април четири викенди по ред, и наназад во септември.

Иако тој успеал да убеди некои европски политичари, законот не добил мнозинство во британскиот парламент.

3. Првото летно време во Германското Царство траело 3.696 часа

Додека Британците сè уште се расправале за поместување на часовникот, германскиот император Вилхелм Втори презеде акција.

На 30 април 1916 година, Германската империја беше првата нација во светот што воведе летно сметање на времето, кое траеше до 1 октомври, односно 154 дена, односно 3.696 часа.

Која беше причината за тој потег? Првата светска војна беше во тек, а германските команданти се надеваа дека летните вечери ќе им овозможат да заштедат енергија во време на општа недостиг.

Набргу потоа, Велика Британија и Франција го следеле нивниот пример, а подоцна и САД, Русија и други земји.

По војната, многу од тие земји ја укинаа таа традиција.

4. Летното сметање на времето во моментов се воведува во 70 земји низ светот

Со исклучок на седум држави (Австралија, Нов Зеланд, Чиле, Фиџи, Самоа, Парагвај и австралиските прекуокеански поседи на островот Норфолк), сите овие земји се наоѓаат на северната хемисфера.

Причината е што во лето денот станува подолг (додека зимата трае многу кратко) колку повеќе се оддалечувате од екваторот.

Ова се однесува и на северната и на јужната хемисфера, но бидејќи повеќето индустриски развиени земји се наоѓаат на север, тие земји веројатно имаат најголема корист од летното сметање на времето.

5. Израелските градови Хаифа и Тиверија се оддалечени 50,82 километри воздушно

На 5 септември 1999 година, во 17.30 часот, експлодираа автомобилски бомби во двата града, но наместо цивили, беа убиени тројца палестински атентатори.

Реконструкцијата на планираниот напад покажа дека е спречено поголемо зло благодарение на поместувањето на времето.

Непосредно пред тоа, Израел го премести летното време во зимско (или оригинално) време. Терористите од Западниот брег очигледно не го сториле тоа. Како резултат, бомбите експлодирале на патот кон целта.

6. Проценета заработка од продажба на слатки за Ноќта на вештерките во САД минатата година на 2.600.000.000 УСД

Според податоците на Американското национално здружение за слатки, ниту една недела во текот на целата година, во супермаркетите се продаваат толку слатки како на Ноќта на вештерките.

Каква врска има тоа со летното сметање на времето?

Во раните осумдесетти, американското лоби за слатки бараше да се помести часовникот наназад, за да се вклучи 31 октомври.

Тие сметаа дека дистрибуцијата на слатки за децата, кои се маскираат, ќе трае подолго и дека на тој начин ќе се продаваат повеќе слатки.

Дури во 2007 година, нивните барања беа исполнети: оттогаш, времето во САД секогаш се менуваше во првата недела од ноември, по Ноќта на вештерките.