Познато е дека честото користење на лекови против болки е проблематично. Сега, сепак, истражувачите открија дека може да има дури и парадоксален ефект. Додека лековите против болки можат да помогнат во ублажување на акутната болка, тие исто така го зголемуваат ризикот од хронична болка.

Наодот се однесува на т.н. антиинфламаторни лекови против болки, кои вклучуваат активни состојки како што се аспирин и ибупрофен. Акутниот воспалителен одговор е непријатен, но може да биде корисен – меѓу другото, да се спречи хронична болка.

Првиот дел од студијата опфати луѓе со болки во долниот дел на грбот. Неодамна во списанието Science Translational Medicine беше објавена студија која фрла светлина на врската помеѓу употребата на антиинфламаторни лекови против болки и зголемениот ризик од развој на хронична болка.

Во првиот дел од студијата учествувале 98 луѓе кои се бореле со болки во долниот дел на грбот. Тие три месеци примале антиинфламаторни лекови против болки за да ја ублажат болката. Истражувачите сакале да ги проучат механизмите зад чувството на болка, и што е најважно, ефектот на антиинфламаторните лекови врз болката.

На крајот од тримесечниот период беа формирани две групи. Првата група ја сочинувале луѓе кај кои антиинфламаторните лекови против болки ја ублажуваат болката, а втората група ја сочинувале луѓе чии лекови не помагале.

Истражувачите избрале ист број луѓе од двете групи, а потоа го проучувале нивниот геном и ги споредиле резултатите од двете групи.

Ефикасноста на лекот е тесно поврзана со неутрофилите

Најважната разлика помеѓу геномите на првата и втората група беше поврзана со неутрофилите или неутрофилните гранулоцити, кои се еден од подтиповите на бели крвни зрнца – клетки познати и како леукоцити, кои се исклучително важни за адекватен имунолошки одговор. Неутрофилите се особено важни во раните фази на воспалението. Имено, тие даваат основа која овозможува реставрација на оштетените ткива.

Пациентите третирани со антиинфламаторни лекови против болки имале многу висок број на неутрофили пред третманот, многу поголем отколку во втората група, а забележан е брз пад во текот на трите месеци на антиинфламаторни лекови против болки.

Слична промена беше забележана и во студија која опфати 30 луѓе со темпоромандибуларно нарушување што предизвикува силна болка во пределот на вилицата и ушите. Ова потврди дека неутрофилите се многу важни за ублажување на болката.

Блокада на неутрофили и антиинфламаторни лекови против болки – неповолна комбинација

Истражувачите потоа открија дека блокадата на неутрофилите може значително да го продолжи периодот на перцепција на болка. Сепак, од особено значење е откритието дека ако неутрофилите се блокирани, антиинфламаторните лекови за болка можат да направат повеќе штета отколку корист.

Периодот на опоравување може да биде подолг отколку што би бил ако не се користат лекови против болки. Ова се должи на антиинфламаторното дејство на некои лекови против болки. Сличен одговор не може да се открие со лекови против болки без антиинфламаторно дејство.

Зголемен ризик од хронична болка во иднина

Потоа следеше истражување на податоци за дури половина милион луѓе собрани како дел од проектот UK Biobank. Истражувачите откриле дека оние кои биле третирани со антиинфламаторни лекови против болки за акутна болка имале двојно поголема веројатност да имаат хронична болка 2-10 години по третманот отколку оние кои користеле други средства или методи за лекување на акутна болка.

Истражувачите предупредија дека е премногу рано да се советува целосно да се напуштат антиинфламаторните лекови против болки. Меѓу другото, ќе бидат потребни клинички студии за директно да се споредат ефектите на антиинфламаторните лекови и другите лекови против болки кои не се засноваат на антиинфламаторно дејство.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Становите поскапеле за 20% за изминатите три години и нема да поефтинуваат
Следната статијаМакедонската репрезентативка во веслање Александра Маленкоска: Сè уште постојат дискриминации кон женскиот пол во спортот

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде