Њујорк – Со новиот бран на епидемијата, европските земји повторно воведуваат некои мерки, а експертите проценуваат дека Европа се повеќе се обидува да го примени шведскиот модел.

Главната основа на тој модел, пишува Њујорк Тајмс, е довербата во одговорноста на секој граѓанин.

„Новата нормалност“ не е никаде поневообичаена отколку во Шведска, која е скоро единствената земја на Запад што одби да воведе целосна блокада оваа пролет, и немаше други задолжителни ограничувачки мерки.

За време на „Црната пролет“, Шведска не ги затвори своите граници, јавниот превоз функционираше непречено, па дури и ресторани, кафулиња, јавни институции, фризери и студија за јога останаа отворени.

Шведска не ги затвори своите граници!

Спречувањето на инфекцијата се засноваше на шведска солидарност и доверба, односно на довербата на властите во граѓаните дека мерките како одржување на далечина и редовна хигиена на рацете ќе се чуваат доброволно.

Дали тоа беше правилна одлука или не, беше предмет на дебата низ целиот свет со месеци.
Некои експерти сметаат дека Шведска скоро целосно воспостави контрола врз епидемијата.

Постојат индиции дека Швеѓаните создадоа еден вид имунитет на болеста што, меѓу другото, го држат коронавирус под контрола.

Првично, можеше да се избегне висока стапка на смртност, но Шведска ја врати контролата врз болеста кон средината на април. Шведска е далеку од славниот имунитет на стадото, но можеме да заклучиме дека почитувањето на мерките за социјална далечина даде резултати и се покажа како клучно во борбата против коронавирусот – заклучува Ким Снепен, професор по биодиверзитет на Институтот Нилс Бор.

Извор: B92