Во јули 2019 година, Џон Далглиш, поранешен шеф на Обединетите нации и основач на ООН на УНИЦЕФ, беше уапсен под обвинение за силување на деца во Непал.

За време на неговото апсење, две мали деца била спасени од неговиот притвор. Малолетниците биле држени против своја волја во домот на Џон Далглиш и редовно биле силувани од „хуманитарецот“.

Далглиш е осуден на девет години за злоупотреба на 12-годишно момче, а седум години затвор за малтретирање на уште едно 14-годишно момче.

Далглиш бил почитуван хуманитарец, вклучен во проекти ширум светот. Во 2016 година, тој бил награден со Орденот на Канада – втората највисока цивилна чест во земјата – за неговата работа со деца во неповолна положба.

Даглиш го ко-основал Street Kids International во 1980-тите, кој подоцна се спои со * Save the Children *. Сепак неговите мисии за „чување на децата“ очигледно биле само фарса бидејќи тој ја користел својата положба за силување на малолетници каде што ги организирал т.н „хуманитарни мисии“.

Извор: BBC