Хрватската демократска унија е најсилна партија во Република Хрватска и победи, и многу убедливо, во осум од десет изборни единици, според официјалните резултати објавени од Државната изборна комисија. Според првите нецелосни резултати, ХДЗ освои околу 66 места, што значи дека Андреј Пленковиќ ќе се обиде да формира нова коалициска влада без поголеми тешкотии.

Претседателот на ХДЗ даде многу мирен победнички говор, од каде може да се прочита дека тој нема намера да соработува со десничарските радикали:

Сакам да им се заблагодарам на сите граѓани, на сите што излегоа и го дадоа својот глас, без разлика дали го дадоа на нас или на друг. Тоа е демократија. Израз на волјата на народот за правецот во кој треба да оди Хрватска. Овој резултат е обврзувачки. Имавме тежок мандат, полн со искушенија, зад нас. И предизвиците што претстојат се уште поголеми. Таквите околности бараат работа, ревност, жртва, знаење, искуство. Овој вид на поддршка е огромна обврска за нас и ние ќе се погрижиме за тоа. На Хрватска и се потребни решенија и за економијата и за предизвиците на јавното здравство, за зајакнување на институциите, човековите и малцинските права. На Хрватска и треба влада што ќе наследи нов модерен суверенитет – рече Пленковиќ. – Во последните години, ние ја сместивме ХДЗ на местото на политичкиот спектар каде Туѓман секогаш го ставаше и сакаше – заклучи тој.

Победата на ХДЗ и убедливо освојување на најголем број на пратенички места го донесе Андреј Пленковиќ на мандатарско место, додека многу други пратеници и помали партии кои до изборите беа дел од хрватскиот парламент согласно резултатите на овие избори останаа истиснати во историјата.

Извор: jutarnji.hr