Фејсбук повеќе нема да ја препорачува социјалната мрежа за корисници на одредена здравствена група, изјави Фејсбук во обид да спречи дезинформации да кружат во такви групи.

Исто така, Фејсбук смета дека корисниците треба да ги добиваат вистинските информации во врска со здравјето исклучиво од кредибилни извори, односно организации, кои се професионални и авторитативни за тоа, а не од оние кои ги толкуваат без фактички или поддршка од други релевантни извори.

Минатата година компанијата отстрани повеќе од милион групи кои ја нарушија политиката на Фејсбук за дезинформации и штетни содржини, објавено е на блогот на Фејсбук, пренесува Ројтерс.

Фејсбук исто така започна да ги отстранува дезинформациите за пандемијата на вирусот корона, што може да бидат исклучително штетни.

И во Србија објавите на Фејсбук веќе се „чешлаат“ од домашни извори и преку домашни претставници, кои известуваат за дезинформации, лажни вести и штетни содржини.

Таквата содржина најпрво е обележана со етикета за лажни вести, и ако група, медиуми или индивидуа постојано ги кршат правилата и примаат повеќе од една таква етикета, модерацијата на Фејсбук има право привремено или трајно да ги отстрани таквите групи и / или содржина

Содржината се проверува врз основа на факти, а не на нечие мислење и / или чувства.