Кејп Таун: Уницеф во вторникот ги повика владите, родителите и наставниците низ Источна и Јужна Африка итно и безбедно да ги отворат училиштата.

Низ овој регион, од скоро 65 милиони деца кои остануваат надвор од училиште, околу едно од две немаат каква било форма на учење, додека милиони деца продолжуваат да го пропуштаат она што им беше еден хранлив оброк во текот на денот, цитираше новинската агенција Ксинхуа за УНИЦЕФ. како што се вели.

Седум месеци по пандемијата, мора да бидеме многу јасни за сериозноста на оваа криза: ризикуваме да изгубиме генерација “, рече Мохамед Малик Пад, регионален директор за УНИЦЕФ во Источна и Јужна Африка.„ Гледаме изгубено учење, како расте насилство, зголемен детски труд, присилни детски бракови, тинејџерски бремености и намалена исхрана “.


Една генерација деца е изложена на ризик, а во најкритичното време во историјата на континентот, Фол се жалеше. Бидејќи регионот доживува невиден пораст на населението, важно е оваа проширена работна сила да добие квалитетно учење на училиште за да се осигура дека потенцијалот за зголемено производство може да одржи економски бум за драстично намалување на сиромаштијата во Африка – каде што во моментов се 70 проценти од под -Народите на Сахара Африка живеат со помалку од 2 американски долари на ден, рече Фал.

Повеќето земји во Источна и Јужна Африка го видоа образложението за фазно враќање во училиштата, почнувајќи со часови за испити во земји како Боцвана, Еритреја, Есватини, Мадагаскар, Сомалија, Замбија и неодамна Малави и Зимбабве. Поголемите земји со поголеми работни места „Ковид-19“ и поголема популација на ученици – како што е Јужна Африка – ги отворија училиштата за сите одделенија од крајот на август.

Безбедно повторно отворање на училиштата до почетокот на октомври оваа година ќе им даде на научниците целосен мандат и значително ќе ги намали загубите во учењето, рече тој, додавајќи дека тоа исто така ќе ги намали загубите направени и од родителите и од владите. Повикот на УНИЦЕФ за безбедно повторно отворање на училиштата следи научни докази кои покажуваат дека децата не се супер-распрснувачи на Ковид-19 и се најмалку погодени од вирусот во регионот, со само 2,5 проценти од потврдените случаи кои им се припишуваат на деца меѓу пет години до 18 години.

Извор : Hans India ;