Директорот на Институтот за вирусологија на Универзитетот во Бон и еден од најпознатите германски вирусолози, д-р Хендрик Стрик, силно се спротивставува на повторното воведување на карантин во вториот бран на коронавируси, советувајќи ги сите земји што се движеле во правец на повторно воведување на карантин: „Смири се “, Рече овој лекар во интервју за британски„ Телеграф “, како што објавија европските електронски медиуми.

Време е да се запре целиот тој алармизам. Можеме да го надмудриме вирусот користејќи го нашето знаење. Мораме да разбереме дека kovid 19 ќе биде со нас многу долго и треба да научиме да живееме со него. Не можеме да продолжиме да го прекинуваме нашиот нормален живот и да парализираме сè, рече д-р Стрик.

Не го омаловажувам вирусот, но не претерувам. Мора да најдеме соодветна рамнотежа, рече тој, не сакајќи да ја коментираме ситуацијата во Велика Британија, која е се поблизу до новиот карантин, особено откако членовите на научниот совет на владата на Борис Johnонсон утврдија дека земјата е загрозена од дури 50.000 нови инфекции на ден.

Сепак, д-р Стрик предупреди дека зголемувањето на новите случаи се толкува погрешно.

Извор: Alo rs