Ја ублажува кашлицата, го намалува холестеролот, го намалува ризикот од карцином, го регулира крвниот притисок и ја подобрува циркулацијата, спречува запушување на крвните садови.

На сите ни е познато дека темната чоколада е добра за диета, ама и помалку познато дека овој вид на чоколада е богат извор на антиоксидантси. Таа може да ни го подобри здравјето и намали ризикот од срцевите болести.

На пазарот постојат три типа на чоколада млечна, бела и темна. Која е разликата меѓу нив? Дали сите се подеднакво здрави за конзумација?
Основната состојба за производство на чоколадата е какаото, поточно ферментираното семе од растението “Theobroma cacao”. Ова семе има висока нутритивна вредност и еден од најдобрите антиоксидантси.
При подготовката на чоколадото, темното чоколадо ја задружува природната концентрација на маснотии од семето и ги има задржано сите микронутриенти, додека белата чоколада е составена само од какао маснотијата и млечните протеини и маснотии, плус шеќер и намалена количина на микронутриенти.
Млечната темна чоколада има сличен состав на белата, плус одреден процент на какао прав.

Научно е докажано дека високото ниво на антиоксиданси полифеноли и флавоноиди који се наоѓаат во тамното чоколадо значително ја ублажава штетата која ја прават слободните радикали во организмот. На тај начин се сманува ризикот од појава на карцином.

Само без претерување.
Секако тоа никако не значи дека црната чоколада треба да се јаде во неограничени количини, посебно ако имате проблеми со нивото на шеќер во крвта или ако имате вишок килограми.

Извор: novosti.rs