дома прашуваме други Родова нееднаквост во новата влада

Родова нееднаквост во новата влада

879
0

Во тек е формирање на новата влада предводена од СДСМ во коалиција со ДУИ.

Мандаторот за составување на новата влада е Зоран Заев кој воедно ќе стане и премиер на Македонија по формирањето на владата.

Засега се објавени неколку имиња на иднините министри на одделни ресори од новата влада, но реакции стигнуваат од Форуми за родова еднаквост и од феминистичките здруженија.

Од 16 министерски места во новата влада само 4 министерски места ќе бидат предвидени за жени додека останатите 12 места ќе ги заземат мажи.

Согласно ова слика на прераспределба на министерските места очигледно е дека новата влада лежи на целосна родова нееднаквост.

Претседателските места и премиерското во Македонија уште долго нема да го зазема жена додека во нашите соседства можеме да видиме насекаде жени на највисоки лидерски позиции во политиката.

Магдалена Стојмановиќ