Во изминатите две децении, програмата Х-2А се зголеми експоненцијално, оставајќи ги потенцијалните американски работници да бидат занемарени, а имигрантите кои беа експлоатирани да работат за ефтина работна сила, вели Коста.

Во 2003 година, Министерството за труд на САД издаде 31.892 визи за работниците Х-2А. Во 2019 година, износот на балонирање достигна 204.801. „Депресивно е, затоа што владата ги премести небото и земјата за да се осигури дека тие можат да продолжат со обработката на визите и да овластуваат работни места за работниците на Х-2А, но тие не направија апсолутно ништо за да ги заштитат работниците во областа“.

Озтој ја повторува поентата. „Ужасно е фрустрирачки кога гледаме бавниот одговор на државата за заштита на најранливите популации на Флорида“, рече тој. „Работниците се изложени секој ден на закана. Имаше големо непочитување. Ни требаат повеќе тестирање, повеќе ресурси “.

На 3 мај 2020 година, 64 дена по пријавувањето на првиот случај на „Ковид-19“ во Флорида, место за тестирање се појави во Имокале со капацитет да тестира 1.000 луѓе на ден за три дена. Потребни се повеќе од 40.000 потписи, комбинираниот напор на CIW, „Лекарите без граници“ и Министерството за здравство на округот Колиер за конечно да се спроведат тестови.

Во текот на 25 интервјуа, сите се залагаа за проширено тестирање, за поцврст стимулативен пакет што ќе им помогне на земјоделците кои веќе живеат на слаби плати, но сите забележаа дека најблиската просторија за итни случаи останува 35 милји далеку.

За еден одгледувачи на агруми во округот ДеСото, кој управува со повеќе од 10,000 хектари во шест окрузи, стапката на пандемијата се затемнуваше секој ден како што се зголемуваа случаите во руралната Флорида. За 448 работници Х-2А што ги вработува годишно, десетина двокатни дуплекси служат како куќиште каде живеат до 20 мажи во секоја единица. И додека тој назначи еден дуплекс за да им овозможи на работниците да се изолираат, тој рече: „Има малку што можеме да направиме“. Тој се плашеше дека тоа ќе се шири како шумски пожар и призна колку е тешко да се донесат строги мерки. „Ние сме на иглички и игли“, рече тој.

Целата вест на theguardian.com може да ја прочитате тука