дома информација вест Пронајдена „Нова Алтамира“ која го откива начинот на живот на Абориџините пред...

Пронајдена „Нова Алтамира“ која го откива начинот на живот на Абориџините пред повеќе од 6000 години

1147
0

За прв пат е документиран нов стил на античка Абориџинска карпеста уметност во Австралија.

Професорот Пол Такон објаснува како 572-те слики познати како Фигурите на Маливава нудат увид во животот пред повеќе од 6.000 години.

Сликите се направевни со помош на животниска крв и се верува дека се миметички односно дека ја отсликуваат реалноста.

Поради миментичкиот карактер на сликите од пештерите, може многу да се заклучи за тогашниот начин на живот на Абориџините.

Извор: BBC