Прекин на Интернет значеше дека здравствените службеници не беа во можност да ги следат и изолираат контактите на илјадници луѓе кои имале позитивен тест за коронавирус во Англија до една недела подоцна, неколку дена над временската рамка препорачана од советници на владата во Велика Британија.

Изведбата на шемата Тест и трага, која премиерот Борис Џонсон ја оцени како „светска “, е под лупа бидејќи владата на Велика Британија започна да бара враќање во канцелариите и училиштата повторно да бидат отворени.

Системот стар три месеци постојано не ги исполнуваше целите за постигнување блиски контакти, но новиот научник може да открие дека неодамна бил погоден и од нови технички проблеми што може да го влошат ширењето на коронавирусот.

Помеѓу 6 и 12 август, прекин на Интернет во областа Саутемптон влијаеше на дигиталната инфраструктура што стои зад оваа шема, според Министерството за здравство и социјална грижа на Велика Британија (DHSC).

Влијанието беше доцнење во трансферот на илјадници луѓе кои имале позитивен тест за коронавирус во системот за следење контакти, до една недела. Ова веројатно ќе биде значителен дел од луѓето што влегуваат во системот секоја недела.

Оваа епизода е многу загрижувачка. Стандардно планирање за непредвидени ситуации е да се имаат резервни системи и се прашува што не тргна наопаку тука “, вели Мартин Меки од Лондонското училиште за хигиена и тропска медицина.

Додека резултатите од тестовите не беа одложени, паузата во пронаоѓањето на контактите на овие случаи значи дека на илјадници други луѓе кои се потенцијално изложени на коронавирусот не им беше кажано да се изолираат до една недела – далеку над 48 часа препорачани од владините советници , научна советодавна група за итни случаи (САГЕ). Брзото кажување на луѓето да се изолираат се смета за суштинско за да се прекине преносот на ковид-19. Средниот број контакти за несложени случаи, што значи оние надвор од поставките, како што се болници или домови за нега, е околу два.

Портпаролот на ДХЦ вели: „Сите погодени случаи беа пренесени во системот за контакт трага веднаш штом се реши ова прашање“.

Откривањето на доцнењето во некои случаи се пренесува во статистиката за следење контакти објавена вчера, но не беа дадени причини или бројки за бројот на погодените лица. МекКи вели дека е „многу загрижувачко“ што немало поголема транспарентност во врска со точната природа на она што тргна наопаку.

Бројките покажаа дека, веќе деветта недела по ред, системот не успеал да ја постигне целта на SAGE да достигне 80 проценти од блиските контакти во рок од 48 до 72 часа. Само 75,5 проценти беа достигнати помеѓу 13 и 19 август.

Извор :New Scientist ;