дома информација вест По неуспешноста на другите вакцини СЗО се преомисли за руската и се...

По неуспешноста на другите вакцини СЗО се преомисли за руската и се приклучува во соработка со Русија

740
0

Светската здравствена организација има намера да поддржи промоција на руската вакцина против корона вирусот „Спутник V“, изјави директорот на СЗО во Европа, Ханс Клуге, за време на средбата со рускиот премиер, Михаил Мишустин.


На почетокот на состанокот, Клуге, меѓу другото, го пофали говорот на рускиот претседател Владимир Путин на седницата на Генералното собрание на ООН за обезбедување поддршка на Светската здравствена организација.

Кажете му на претседателот дека имате и лојален пријател во Европската канцеларија на СЗО во Копенхаген – рече Клуге Мишустина.

Тој додаде дека ова е прва посета на Русија како регионален директор.

Тоа е знак на мојата силна посветеност за проширување на соработката со Русија на национално, регионално и глобално ниво, вклучително и промовирање на руски јазик и задолжително промовирање на огромна работа за вакцината против КОРОНА вирусот – „Спутник V“ – рече Клуге.

Да потсетиме, првата вакцина против вирусот коронавирус беше регистрирана во Русија во август.

Претходно, заменик-градоначалникот на Москва, Анастасија Ракова, објави дека на 9 септември започнала доброволната вакцинација против вирусот корона во руската престолнина како дел од фазата на пост-регистрација (трета) на тестирање на руската вакцина.

Извор: Novosti.rs (секундарен)