Многумина веруваат дека растителното млеко е поздраво од животинското и целосно ги менува, но дали ситуацијата навистина е таква? Откријте подолу.

Кравјо млеко

Тој е одличен извор на калциум, калиум, витамин Б12, фосфор и витамин Д. Една чаша кравјо млеко содржи 8 грама високо квалитетен протеин. Сепак, некои луѓе се нетолерантни на лактоза или се алергични на млечни протеини. Во тој случај, нутриционистите препорачуваат млеко без лактоза или растително потекло.

Овчо млеко

Овчото млеко содржи двојно повеќе протеини од кравјото. Покрај тоа, богато е со калциум, фосфор, цинк, витамини од групата Б, витамин Е и витамин Д. Истражувањата покажуваат дека овчо млеко може да помогне во намалување на холестеролот, крвниот притисок и зајакнување на коските.

Козјо млеко

Овој вид млеко е исто така богат со калциум и протеини. Козјото млеко може да ви помогне да изгубите тежина, да спречите срцеви заболувања, да ги зајакнете коските и да го зајакнете имунитетот.

Незасладено бадемово млеко

Незасладеното бадемово млеко содржи малку калории и масти кои се добри за срцето, кожата, косата и ноктите. Сепак, бадемовото млеко содржи малку протеини, а присутна е и фитинска киселина, што го отежнува телото да апсорбира калциум, железо и цинк.

Млеко од соја

Соја млеко е добар извор на високо квалитетни протеини и калциум. Покрај тоа, содржи помалку калории и јаглехидрати отколку кравјото млеко. Нутриционистите препорачуваат избор на незасладено соја млеко без конзерванси.

Кокосово млеко

Нутриционистите препорачуваат ограничување на потрошувачката на кокосово млеко, бидејќи има малку корисни својства. Покрај тоа, овој вид млеко содржи голема количина маснотии.

Извор : Still ;