Враќањето во „нормалното“ по корона вирус за многу луѓе значи назад кон наместен и бескрупулозен систем.

Пред осум години, интервјуирав човек што планира да живее од бисквити. „Реформите во благосостојбата“ на коалициската влада требаше да стапат на сила и, како и многумина, тој знаеше дека тоа значи дека неговите ситни придобивки ќе станат помали.

За него, тоа значеше да ја отпушти жената што влегуваше секој ден да му помогне да готви. Неговата попреченост го оставила да не може да ја користи рерната и неговите придобивки нема да се протегаат на готови јадења или претходно подготвено зеленчук. Седејќи во својата инвалидска количка, тој пресметал дека може да се храни секој ден со пакетчиња бисквити. Се сеќавам на разговорот не само за неговата неправда, туку и за неговиот изглед – еден вид на факт за прифаќање на систем кој беше задоволен да го изгладнува.

Мислев на него додека го читав повикот на фондацијата Џозеф Роунтри оваа недела за владата да го искористи есенскиот буџет за да го задржи зголемувањето на универзалниот кредит од 20 фунти што го воведе за време на блокирањето. Тоа е клучна кампања: ако дополнителната помош биде одземена како што беше планирано следниот април, 700.000 повеќе луѓе најверојатно ќе бидат вовлечени во сиромаштија. А сепак е извонредно што овие разговори ги водиме само сега. Социјалното осигурување не беше доволно за да се живее долго пред да пристигне корона вирусот.

Вонредните состојби во јавното здравство не мора да предизвикуваат нови проблеми, но откриваат зафати што требаше да бидат загрижувачки за следните години. Општествените кризи на кои корона вирусот стави акцент – вклучително и сиромаштијата, недоволно финансирани јавни услуги и несигурни работни места – се влошуваат од пандемијата и веројатно ќе предизвикаат огромни тешкотии во следните месеци.

Но, ова не се нови проблеми. Деценија на штедење, заедно со околу 40 години неолиберална политика и други услови дозволија непристоен јаз меѓу богатите и најсиромашните. Активистите не ги удираат овие тапани со години, или се чини дека министрите не биле во можност да разберат што се случувало порано. Вистината е дека милиони луѓе во оваа земја страдаат веќе некое време. Потребна е само глобална пандемија за многумина да им го забележат страдањето.

Погледнете што се случува со нашите најсиромашни ученици. Истражувањето на Националната фондација за образовни истражувања овој месец откри дека јазот во Англија помеѓу некои деца и нивните побогати врсници се зголеми за 46% ова лето, бидејќи карантинот ја запре учебната година. Со право се повикува итната поддршка сега да биде насочена кон загрозени ученици. Истите деца кои немаа лаптоп за учење за време на карантинот, со години останаа без учебници на училиште. Во меѓувреме, детската сиромаштија е дозволено да се шири повеќе отколку од самиот вирус.

Франсис Рајан за theguardian.com

Frances Ryan