Исламабад, Пакистан – Шетајќи низ чаршијата на компанијата Карачи во пакистанскиот главен град Исламабад, пандемијата на коронавирус се чини дека е далеку од светот.

Групи купувачи се собираат на малите тезги што ги насочуваат уличките на пазарот, продавајќи сè, од пластични столици до накит и разнобојни облеки. Ретко кој носи маска.

„Опасноста е многу помалку сега“, вели Шеик Усман (32), кој води мала тезга за облека и со месеци не носи заштитна маска за лице. „Ограничувањата треба да бидат завршени, бидејќи вирусот е завршен сега“.

Со население од 220 милиони, здравствена инфраструктура и хигиена како и густо спакувани урбани населби, Пакистан се сметаше за главен кандидат за најлошото од пандемијата со коронавирус.

Сепак, шест месеци по регистрирањето на својот прв случај, активните случаи во Пакистан продолжуваат константно да опаѓаат, при што бројот на смртни случаи евидентирани во еден ден, честопати се сведува на едноцифрени.

Земјата има забележано 293.261 потврдени случаи на коронавирус, со 6.341 смртни случаи, според официјалните податоци. Активните случаи стабилно опаѓаат од ударот во средината на јуни, кој моментно стои на 10.091, нивно најниско ниво од крајот на април.

Епидемиолозите, меѓутоа, предупредуваат дека се далеку од тоа да го смират невремето, земјата може да биде пресретната од втор бран, бидејќи се одржуваат големи верски собири оваа недела, а салите за свадби и училиштата треба да бидат отворени до следниот месец.

Извор: Aljazeera