дома информација вест Обвинетиот за убиство на Џорџ Флојд за прв пат се појави пред...

Обвинетиот за убиство на Џорџ Флојд за прв пат се појави пред суд

773
0

Поранешниот полицаец во Минеаполис обвинет за убиство на Џeорџ Флојд се појави за прв пат пред суд.

Дерек Шовин беше снимен како го притиска коленото на вратот на Флојд речиси осум минути пред тој да почине во месец мај.

Други тројца поранешни офицери се обвинети за убиство и помагање во убиство.

Смртта на Флојд предизвика масовни протести ширум светот и го потикна создавањето на движењето попознато како „Black life matters“.

Извор: BBC