дома информација вест Нема веќе опозиција во Белорусија, сите лидери се или во затвор или...

Нема веќе опозиција во Белорусија, сите лидери се или во затвор или побегнале во Украина

769
0

Водечкиот лидер на белоруската опозиција, Максим Заник, започна штрајк со глад во затворот, откако беше обвинет за обид за загрозување на националната безбедност.

Адвокатот Заник е еден од седуммината лидери на опозицискиот координативен совет кои се во затвор или во егзил.

Тој тврди дека започнал штрајк со глад затоа што сака да го обелодени „апсурдот на гонење луѓе за слободно изразување на нивните мислења“.

Белоруските опозиционери кои беа организатори на протестите во Минск и други градови низ Белорусија или се гонат за загрозување на државната безбедност или прибегнале во Украина.

Извор: Канал5