дома информација вест На денешен ден е роден основачот на оркестар „Јохан Штраус“ и најзаслужниот...

На денешен ден е роден основачот на оркестар „Јохан Штраус“ и најзаслужниот за омасовување на класична музика низ светот денеска

804
0

Андре Леон Мари Николас Рие e роден на 1 октомври 1949 годин.

Тој е холандски виолинист и диригент, најпознат по создавањето на „Jохан Штраус“, оркестар. Рие и неговиот оркестар ја претворија класичната музика во валцерната музика и одржаа светска концертна турнеја, исто толку успешна како и некои од најголемите глобални поп и рок-музички акти.

Рие го создаде оркестарот Јохан Штраус во 1987 година и започна со 12 члена, одржувајќи го својот прв концерт на 1 јануари 1988 година. Со текот на годините тој се прошири драматично, заклучно со 2020 година, каде како изведувачи фигурираа меѓу 50 и 60 музичари. Рие свири виолина „Страдивариус“ од 1667 година.

Рие и неговиот оркестар се појавија низ цела Европа, Северна и Јужна Америка, Јапонија и Австралија. Големината и приходите на нивните турнеи се натпреваруваат само со најголемите акти на поп и рок музиката.

Андре Рие и неговиот оркестар Јохан Штраус во изведба на „Вториот валцер“ во живо во Мастрихт.

Извор: Википедиа