дома информација вест Момче (11) се самоуби и остави застрашувачка порака за своите родители во...

Момче (11) се самоуби и остави застрашувачка порака за своите родители во Италија предизвикувајќи страв дека си го одзел животот играјќи нова онлајн „самоубиствена игра“ слична на Синиот кит

1256
0

11-годишно момче се самоуби откако им остави застрашувачка последна порака на своите родители во Италија, предизвикувајќи страв дека тој си го одзел животот додека играл нова онлајн „самоубиствена игра“ слична на Синиот кит.

Детето скокнало од десеткатница од прозорец во Виа Мергелина во Кјаја, Неапол, во вторникот околу 1 часот по полноќ.

Полицајците подоцна го погледнале неговиот таблет за да ги пронајдат неговите последни зборови што гласат:

Те сакам мама и тато. Морам да го следам црнецот со качулка.

Истражителите не ги исклучија шпекулациите дека момчето упатувало на „хорор предизвици“ поврзани со измислен лик на Интернет, наречен Атонатан Галиндо, пренесуваат италијанските медиуми.

Галиндо е мистериозна фигура маскирана како хуманоидно куче во темна качулка, кое ги осмелува на децата да прават се повеќе екстремни и опасни дела – кулминирајќи во нивното самоубиство.

Детето беше опишано како здраво, спортски ориентирано, популарно и од семејство од средна класа.

Се смета дека тој можел да ја игра новата „игра“ на Интернет што започнува кога играчите, обично деца и тинејџери, ќе го додадат Галиндо на сите канали на социјалните медиуми.

Задачите започнуваат со прилично банални нарачки како што се „разбуди се среде ноќ“ или „гледај застрашувачки филм“.

Но, задачите постепено ескалираат, бидејќи Галиндо ги повикува играчите да се самоповредат или да се стават во смртна опасност како „стојат на полицата на кулата“.

Последниот предизвик е барање корисникот да се самоубие.

Лицето на Галиндо е создадено од шминкер кој е против самоубиство и ја осуди поврзаноста меѓу неговата уметност и ликот.

Галиндо го споредуваа со предизвикот Син кит, кој поставува 50 задачи во текот на 50 дена, исто така, ги повикува корисниците да се самоубијат.


Синиот кит, кој постои од 2015 година, беше поврзан со повеќе од 130 самоубиства на млади низ целиот свет.

Се сметаше дека „Момо предизвик“ подоцна повторно го создаде феноменот откако првпат беше пријавен во јули 2018 година.

Измислениот лик на WhatsApp, наводно, ги контактирал корисниците пред да бидат ловени со застрашувачки слики и насилни пораки.

Но, тоа оттогаш е откриено како измама.

Истрагата за самоубиството на момчето е сè уште во тек.

Извор: dayli mail