НАУЧНИЦИТЕ се збунети подолго време поради високоенергетскиот сјај во центарот на Млечниот Пат, пишува Раша Тудеј.

Мистеријата е продлабочена со новото истражување кое го демантираше претходното објаснување за овој феномен. Покрај масивната црна дупка, срцето на нашата галаксија е исклучително високо енергетско поле.

Ова изобилство на енергија е засилено со извонредниот сјај на гама зраци, што е извор на интензивна дебата кај астрономите откако овој феномен е откриен пред нешто повеќе од 10 години.

Претходното објаснување за оваа аномалија, која се нарекува прекумерна GeV на галактичкиот центар (GCE), е дека тоа може да биде нус-производ на уништување на темната материја. Сепак, најновото истражување целосно го поби ова објаснување.

По серија експерименти спроведени во период од три години, истражувачите од Универзитетот во Калифорнија во Ирвин исклучија уништување на темната материја како причина за сјај.

  • Ги разгледавме сите различни модели на процеси што се случуваат во центарот на нашата галаксија, вклучувајќи молекуларен гас, ѕвездени емисии и електрони со голема енергија што расфрлаат нискоенергетски фотони – објасни коавторот на студијата Оскар Макиас, физичар и астроном.
  • Ни требаа три години да ги извлечеме сите тие нови, подобри модели и да ги испитаме ревиите, откривајќи дека темната материја веројатно нема да биде причина.

Тимот сакаше да нагласи дека нивното истражување не исклучува постоење на темна материја во галаксијата.

Извор : Novosti rs;