Освен фактот дека престојот во природа има бројни позитивни ефекти, тоа е можеби најзначајното влијание што го има врз развојот на децата бидејќи ја подобрува нивната концентрација, меморија и внимание.


Здравата и зелена околина никогаш не била поважна од денес.

Во дигитализираната ера во која најмладите генерации минуваат премногу време пред екраните или на мобилен телефон, таблет или компјутер, стимулот што треба да го добијат од природата стана клучен. Особено ако имаме предвид дека многу современи студии покажаа дека децата кои растат опкружени со зеленило имаат подобри когнитивни способности, се развиваат поздрави, се пофокусирани, имаат подобра концентрација и дури и повисок IQ.

Јасно е дека не сите деца имаат можност да растат на село или во рурална област каде што природата е недопрена и бујна, но дури и во урбаните средини треба да ги бараме тие агли полни со зеленило. Едно такво место е зелената оаза во строгиот центар на Белград – Ботаничката градина „Јевремовац“.

Зелената боја ги одмара очите

Мира Фичкаловиќ, дипломиран биолог, кој исто така е асистент менаџер и стручен соработник за отворен простор на Институтот за ботаника и Ботаничката градина Јеремовац, за Курир вели дека „растат во градот, децата во голема мерка се фокусирани на недостаток на зеленило и природна средина“.

Престојот во природа е исклучително важен за правилен физички и ментален развој на секое дете. Науката докажа дека зелената боја ги релаксира очите, дека опфаќајќи пошироко видно поле што вклучува пејзажи на зелени полиња, ливади и шуми, помага во подобра перцепција на просторот, што е исклучително важно денес, имајќи предвид дека децата поминуваат многу време на компјутери, таблети, телефони. Неколку часа седење пред малите екрани, со голема брзина на промена на прикажаните фотографии, доведува до сериозни нарушувања во менталниот развој, до агресија и губење на врската со реалноста – предупредува нашиот соговорник.

Таа посочува дека растењето во зелена околина овозможува близок контакт со природата, бидејќи од рана возраст, децата учат да ги препознаваат растенијата и животните кои ги опкружуваат секојдневно.

Извор: Kurir.rs