Дванаесет милиони ученици се вратија во училниците, но некои синдикати на родители и наставници изразија загриженост за повторното отворање.

Дваесет и две училишта се затворени во Франција и островот Ла Реунион во Индискиот океан во Франција, поради коронавирусот, бидејќи случаите се зголемуваат во земјата.

Повеќе од 12 милиони ученици се вратија во училниците во Франција во вторникот, но некои синдикати на родители и наставници изразија загриженост во врска со повторното отворање на училиштата со забрзувањето на ширењето на КОВИД-19.

Има повеќе од 7.000 нови инфекции во Франција во период од 24 часа по втор пат во два дена по летните одмори – највисока дневна стапка во Европа.

Ова е близу до рекордот на земјата од 7.578 поставени на 31 март.
Тоа е далеку над неколку стотици случаи на ден пријавени во мај и јуни, кога Франција излегуваше од блокада и тестираше помалку луѓе.

Бројот на луѓе на интензивна нега со коронавирус исто така се зголемува, но тој е далеку под нивото на кризата во март и април.

Повеќе од 30.600 луѓе со вирус починаа во Франција, која има еден од највисоките вкупни жртви во Европа по Велика Британија и Италија.

Францускиот министер за образование г-дин Бланкер го потврди затворањето на училиштата, за радиото „Европа 1“: „Во континентална Франција во моментов има 12 училишта затворени од вкупно над 60.000, што е мала бројка.

Бранејќи ја одлуката за враќање на учениците на училиште низ целата земја, г-дин Бланкер за францускиот весник Журнал ду Диманш изјави: „Не треба сè да се уништи од здравствената состојба”.

„Ние мора да бидеме будни, но да не ги заборавиме образовните и социјалните императиви, ниту да отстапиме од нашите две цели: подобрување на образовното ниво на секое дете и намалување на нееднаквостите”.

Извор : News sky;