Израелскиот министер за комуникации Јоаз Хандел објави дека на телекомуникациските компании Партнери Комуникации, Пелефон и Хот Мобиле им се дадени лиценци за работа на развој на мрежата 5G во земјата, пишува Телекомпејпер.

Министерот Хендел рече дека Израел заостанува во областа на комуникациската инфраструктура повеќе од три децении и дека е посветен на брзо намалување на јазот и враќање на раководството.

Извршниот директор на „Пелефон“, Ран Гурон, рече дека претплатниците ќе можат веднаш да добијат 5G услуги во 150 градови низ Израел.

Ичик Бенбеништи, извршен директор на Партнери комуникации, рече дека објавата е многу важна вест за сите претплатници, додека „Хот мобиле“ рече дека тие се „многу возбудени“ и дека деловните и приватните претплатници ќе имаат голема корист од услугите на 5G.