Групите за човекови права ја осудуваат практиката бидејќи доказите прегледани од Гардијан откриваат системско одбивање на влез на барателите на азил.

Околу 1 часот по полноќ на 24 август, Ахмед (не е неговото вистинско име) се качи во гумен чамец со уште 29 други и ја напушти северо-западната провинција Чанакакале во Турција. По 30 минути, рече тој, стигнаа до грчките води во близина на Лезбос и се приближи брод-пантер од грчката крајбрежна стража.

Осум офицери во сини шорцеви и кошули, некои облечени во црни маски и вооружени со пушки, ја принудија групата – повеќе од половина жени, вклучително и неколку малолетнички и шест мали деца – да дојдат со закана со оружје. Тие ни го дупнаа гумениот чамец со ножеви и потона.

Рекоа дека ќе не однесат во посебно сместувалиште – рече Ахмед.

Децата беа среќни и почнаа да се смеат, но јас знаев дека лажат.

Во текот на ноќта, Ахмед, 17-годишен бегалец од Еритреја, тврди дека грчките офицери ја привеле групата, конфискувајќи им имот и не им дозволувале пристап до тоалети и вода за пиење.

До утрото, тие беа испратени во спасување во турски води. Видеата снимени од Ахмед, кој го криеше неговиот телефон, покажуваат дека некои луѓе биле принудени да пливаат. Турската крајбрежна стража потврди дека го пресретнала сплавот во 13:20 часот.


Настанот опишан од Ахмед, кој избега од конфликт во Еритреја откако почина неговиот татко, беше еден од седумте патници за кои тој рече дека бил отфрлен од грчката крајбрежна стража.

Употребата на овие „турканици“ се зголеми од март според истрагата на „Гардијан“, а експертите велат дека тоа стана отворена политика на грчката десничарска влада на Нова демократија, која дојде на власт минатата година.

Извор: Theguardian.com