Напад на колоната што ја слави победата на опозицијата и запленувањето на српското знаме во Подгорица, што резултираше со општа тепачка, а потоа и перфидни обиди да се „почувствува“ теренот со цел да се врати изборната победа на опозицијата, ја вжешти пост-изборната сцена во Црна Гора.

И покрај повиците на Епископскиот совет на Српската православна црква во Црна Гора и лидерите на опозицијата да не бидат жртви на провокации од властите во заминување, како оној што најавува собир на „патриотски организации“ за недела во Подгорица, каде „ќе се брани Црна Гора“.


Охрабрени од очајните потези на владата, на кои народот одби да им верува, десетици жители на Рожаје прописно се обесчестија со учество во инцидентот, што, и покрај тишината на службените лица, не можеше да се сокрие.

Поседувајќи околу стотина автомобили „украсени“ со државните знамиња на Црна Гора, тие едноставно го обиколија православниот храм, црквата Ружица, трубеа и се обидуваа да предизвикаат инциденти со извици и крикови, мислејќи дека локалниот парохиски свештеник, отец Слободан Радојевиќ, бил во парохискиот дом со своето семејство.

Извор: Novosti.rs