Во раните денови од појавата на пандемијата предизвикана со КОВИД19 и воведување на мерките за спречување на ширење на епидемијата, филозофот Бруно Латур напиша есеј за културниот онлајн весник на АОК.

Првата лекција што нè научи коронавирусот, напиша тој, исто така е најзапрепастувачка: ние, всушност, докажавме дека е можно за неколку недели да се стави економскиот систем во мирување низ секаде во светот…“

Тој есеј , преведен е на најмалку 12 јазици и ги охрабри многумина да размислуваат колку би можел да изгледа светот, ако научивме нешто од ова искуство. Исто така, тој го зацврсти угледот на парискиот институт за политички студии како еден од највлијателните мислители на наше време.

Како пандемијата ги промени и преобличи нашите општества?


Некои велат дека ова е одмазда на природата. Тоа е глупо. Секој што ја проучувал историјата на медицината, знае како вирусот може да го натера општеството да се чувствува сосема поинакво. Ние сме на одлична крива за учење. Тоа е огромен експеримент. Ова е глобална катастрофа што не доаѓа однадвор како војна или земјотрес, туку одвнатре. Вирусите се целосно во нас. Не можеме целосно да ги исфрлиме. Ние мора да научиме да живееме со него.

На почетокот на пандемијата, вие предложивте сите да се запрашаат што би сакале да научат од пандемијата и што би сакале да променат. Овие прашања сега се поставуваат низ целиот свет. Дали ве изненади интересот?


Дури и да не бевте духовна личност, заклучувањето дома ги принуди сите во еден вид повлекување и повеќе моменти за размислување. Беше доста извонредно. Прашањата беа терапевтски. Тие им дадоа на луѓето начин на размислување за тоа како ќе создадат подобра иднина.

Може ли идејата да стане вирусна како болест?

Ковид ни даде модел на загадување. Тоа покажа колку брзо нешто може да стане глобално само со одење од една до друга уста. Ова е неверојатна демонстрација на мрежната теорија. Јас се обидувам да ги убедам социолозите за ова веќе 40 години. Жал ми е што бев толку во право. Тоа покажува дека не смееме да размислуваме за личното и за колективот како на две различни нивоа. Големите прашања во врска со климата можат да ги натераат поединците да се чувствуваат мали и немоќни. Но, вирусот ни дава лекција. Ако се шириш од една до друга уста, може многу брзо да го заразиш светот со еден едноставен акт. Тоа знаење може повторно да нè зајакне.

Многу земји сега се ослободуваат од мерките. Што можеме да очекуваме да произлезе од овој период кога бевме дома и имавме повеќе време за размислување?

Пандемијата повторно ја отвори дебатата за тоа што е потребно и што е можно. Тоа нè стави во позиција каде можеме да одлучиме што е корисно, а што не. Тој избор исчезна порано. Сè изгледаше немилосрдно како цунами. Сега сфаќаме дека не беше. Можеме да видиме дека работите се реверзибилни. Можеме да видиме кои работни места се неопходни, а кои несакани. Колку ќе трае тоа, не знам. Можеби заборавивме на се за три месеци. Тоа зависи од тоа колку станува тешка економската криза. Презаситен сум од големината на економскиот проблем, од она што го слушам од моите студенти. Да си поставиме сопственото прашање, што би промениле? Она што ни треба не е само да го модифицираме системот на производство, туку да излеземе од тоа заедно. Треба да запомниме дека оваа идеја за кадрирање на сè во однос на економијата е ново нешто во човечката историја. Пандемијата ни покажа дека економијата е многу тесен и ограничен начин за организирање на животот и одлучување кој е важен, а кој не е важен. Ако би можел да сменам една работа, би било да излезам од системот на производство и наместо тоа да се изгради политичка екологија.

Целото интервју на Бруно Латур за theguardian.com може да го прочитате тука