Невообичаена навигација во странство – бродот плови и на него нема екипаж.

Кој тогаш управува со него?

Брод како и секој друг што плови по океанот.

Само што нема екипаж во ова.

Кој тогаш го контролира бродот?

Првиот целосно автономен контролен брод пловеше од англиски Плимут кон истоимениот град во САД.

Но, пловењето од Плимут кон Плимут не е цел само по себе – овој брод собира податоци за океанот, загадувањето и климатските промени.

Извор: B92