Ловецот Су-27 полета заради извидничкиот авион РС-135 на британското воено воздухопловство, кој се приближуваше до границата на Русија над Црното Море, објави Националниот центар за контрола на одбраната на Руската Федерација.


Руски средства за контрола на воздушниот простор откриле воздушна цел над неутралните води на Црното Море на 16 септември, која се приближувала до државната граница на Русија – се наведува во соопштението.

Со цел да се спречи нарушувањето на руската граница и да се открие воздушната цел, во воздухот беше подигнат ловец Су-27 од дежурните сили на ПВО на Јужниот воен округ.

Екипажот на рускиот ловец се приближи кон воздушната цел на безбедно растојание и го идентификуваше како стратешки извидувачки авион РС-135 на британското воено воздухопловство – се наведува во соопштението.


Се додава дека рускиот ловец успешно се вратил на домашниот аеродром откако странскиот авион се свртел од правецот на руската граница.

Центарот нагласи дека целиот лет на ловецот Су-27 се одвивал строго во согласност со меѓународните правила за употреба на воздушниот простор, како и дека не е дозволено кршење на руската граница.

Извор: Novosti.rs