дома информација вест Бизарна приказна: Си ја отсекла раката да добие отштета од осигурување, но...

Бизарна приказна: Си ја отсекла раката да добие отштета од осигурување, но наместо тоа добила затворска казна

836
0

На суд во Љубљана, Јулија Адлешиќ, нејзиниот партнер, како и нејзините родители беа прогласени за виновни за обид за измама во осигурување. Според обвинението, првообвинетата намерно и ја отсекла левата рака за да добие отштета од милиони, пренесуваат словенечките медиуми.

Адлешиќ доби две години затвор, нејзиниот партнер Себастијан Абрамов три години затвор, а беше објавена пресуда за нејзините родители, за кои се верува дека биле вклучени во случајот. Таткото Горазд Колариќ доби условна казна, а мајката Тинка Хускиќ Колариќ беше ослободена.

Според обвинението, кратко време по уредувањето на полиците во пет осигурителни компании, Адлешиќ намерно ја отсекола левата рака.

Договорната политика и обезбедува нешто помалку од 1,2 милиони евра надомест за штетата. За време на судењето, првообвинетата тврдеше дека се работи за несреќен случај и дека ја изгубила раката додека сечела огревно дрво со кружна пила.

Наводно, тоа го охрабрил нејзиниот партнер Себастијан Абрамов. Неговиот адвокат, Митја Павчиќ, рече дека обвинителот понудил „нејасна приказна која е целосно нереална и неприфатлива“.

Како што напишавме претходно, обвинителот во својот завршен збор го изрази своето уверување дека ги докажал сите обвинувања во обвинението и дека начинот, обемот и времето на склучување на договорот за осигурување покажуваат дека четворицата се обиделе да добијат противправна имотна корист.

Мислењата на медицински и механички експерти исто така покажаа дека повредата на Јулија Адлешиќ била намерна и планирана, рече обвинителот Седин Кичин.

Тој додаде дека обвинетите планирале и како да се грижат за раната по повредата, а Абрамов се распрашувал преку Интернет за употребата на бионичката рака пред инцидентот.

Извор: Slovenske novice