Министерот за надворешни работи на земјата го напаѓа „мешањето“ на западот, бидејќи Емануел Макрон вели дека претседателот Лукашенко мора да замине.

Министерот за надворешни работи на Белорусија, Владимир Макеи, ги обвини западните земји за обид за сеење „хаос и анархија“ во поранешната советска република, која беше потресена од улични протести по оспорените избори минатиот месеци.

Гледаме обиди за дестабилизација на ситуацијата во земјата – рече Макеи пред Генералното собрание на ООН во видео-изјава во саботата.

Мешањето во нашите внатрешни работи, санкциите и другите ограничувања на Белорусија ќе имаат спротивен ефект и се штетни за апсолутно сите.

Повеќе од 12 000 луѓе се уапсени откако Лукашенко беше прогласен за голем победник на изборите на 9 август, кои опозицијата ги осуди како наместени.

Извор: Theguardian.com