Откако Велика Британија претстави апликации за следење на изложеноста на коронавирус, крајно време е да се утврди колку се применливи во пракса, пишува Политико, нагласувајќи дека многу земји имаат големи надежи за дигитална технологија во борбата против пандемијата.

Англија и Велс беа меѓу последните во Велика Британија што воведоа апликација за следење на коронавирусот во четвртокот и, како што се додава, се добива впечаток дека моменталната улога на ваквите апликации во Европа и во светот е „во најдобар случај нерамна“.

„Во најлош случај, тоа го одвлекува вниманието од некои други активности во спречување на пандемијата што однесе скоро милион животи ширум светот“, наведува „Политико“.

Апликациите за следење се поддржани, скоро исклучиво, од технологијата Google и Apple и им овозможуваат на луѓето да следат со кого контактирале и да бидат известени доколку имало ризични средби.

Во повеќето земји, информациите се зачувуваат само на телефоните на сопственикот, со цел да се избегне злоупотреба на податоците.

Сега, кога случаите на КОВИД-19 се зголемуваат и земјите како Велика Британија и Шпанија размислуваат за нови ограничувачки мерки, неуспесите во апликацијата се очигледни, а во срцето на проблемот лежи недовербата на луѓето.

За овие дигитални алатки да бидат успешни, се проценува дека скоро две третини од населението во една земја мора да ги преземе, додека други сугерираат дека треба да учествуваат само 15 проценти.

Меѓу земјите каде овие апликации се попопуларни се Исланд и Финска, каде што ги преземале меѓу 30 и 40 проценти од населението, додека во земјите каде постои традиционална недоверба кон владата, тие се помалку популарни.

Во Германија е во сопственост на пет проценти од населението, додека во Франција, земја што користи сопствено апликативно решение, тој процент е помал од осум.

Патем, во сите земји, апликациите продолжуваат да испраќаат неколку предупредувања и да поставуваат прашања за тоа дали луѓето се навистина искрени за нивната здравствена состојба.

Следната ќорсокак се податоците за граѓаните и кој има пристап до нив, откако Гугл и Епл го започнаа нивниот „децентрализиран пристап“ до обработка на податоците.

Ова им создаде проблем на здравствените власти, кои се помалку во позиција да собираат податоци за случаи на инфекција со коронавирус, бидејќи податоците за тоа се „заклучени“ на телефоните.
Проблемот досега го реши само Ирска, која при инсталирањето на апликацијата го воведе прашањето дали граѓаните се согласуваат да ги споделат своите информации со здравствената служба, а половина од корисниците се согласија со тоа.

Во Европската унија има проблем со вмрежување на апликации на повеќе земји, доцнењето се однесуваше на вмрежување на француската апликација, која не беше компатибилна со други апликации од други земји.

Извор : Nova Ekonomija ;