Денес се одбележуваат 17 години од убиството на децата во Гораждевац на Косово и Метохија.

На 13.08.2003 година терористите кукавички отвориле оган и ги убиле Пантелиа Дакиќ (12) и Иван Јововиќ (19), а тешко ги раниле Марко Богишевиќ (12), Драгана Србjак (13), Богдан Букумириќ (14) и Ѓорче Угреновиќ (20).

Никој не одговараше досега за ова монструозно злосторство, сторено додека децата се капеле во реката Бистрица.

Директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија, Марко Ѓуриќ, на 17 годишниот помен истакна дека српските деца паднале како жртва на луда идеологија на омраза насочена кон цела нација, нејзина култура и времетраење, истакнувајќи дека оваа идеологија не е напуштена и дека има бројни политички спонзори во Приштина.

-Србите во Гораздевац и покрај нивната трагична загуба и маките што ги надминуваат секој ден, сепак преживуваат на нивната земја и огништата, чувајќи ги гробовите на своите деца и предци и трагата на српското постоење во Метохија – рече Ѓуриќ, потенцирајќи дека цела Србија учествува во болката на жителите на Гораздевац.

Тој рече дека државата Србија ќе продолжи да им помага на секој начин, така што, како што посочи, српското име ќе продолжи да се слуша таму каде што се слуша постојано со векови.

Ѓуриќ оцени дека страдањето на српските деца во Бистрица ќе остане како вечно предупредување напишано во „голема и целосна книга за српски страдања на Косово и Метохија“.

Извор: Novosti.rs