Во изминатите неколку недели, неколку црни жени излегоа на Твитер во врска со вознемирувањето што го доживеаја на протестите на „Black Lives Matter“ во рацете на црните мажи. Додека тие ги ставаат телата на линија за борба против полициската бруталност, на црните жени им се потсетува на начините на кои е загрозена нивната безбедност во рамките на нивните заедници.

Овие чувства беа засилени со веста за Салау која била киднапирана, силувувана и убиена. Смртта на Салау предизвика поголеми разговори за херојството на црните жени во покажувањето на црниот колектив, но постојано нема одговор на прашањето: „Кој пак ќе го спаси херојот?“

Иако не беше во првите редови на протестите, чувството за „палење на наметката“ длабоко одекнуваше со мене. Како црна муслиманка, мојот меѓусебен идентитет значи дека јас сум запознаена за тоа како антирасистичкиот активизам и неговата заработка само не ми ја даваат мојата слобода. Нагласувањето на проблемите со кои се соочуваат маргинализираните животи на Црното население во светот, честопати се користат за делегитимизација на движењето. Како и да е, за да напредуваме во движење што цели кон сеопфатно црно ослободување, родовите борби што се наоѓаат во срцето на Црна солидарност имаат потреба од испрашување и повик за критика во рамките на движењето.

„Кажи го нејзиното име (Say her name)“


Популарниот предизвик на „Тик Ток“ се користи за испраќање на потресна порака како одговор на смртта на Џeорџ Флојд. Во овие кратки видеа, машките членови на црните семејства се „избришани“ од семејните фотографија за да претставува порака за опасности по нивните животи. Црните жени (а во некои случаи и нивните деца) се оставени зад себе и се гледаат како носат кошули на кои пишува: „Престанете да не убивате“.

Овие видеа претставуваат еден од многуте начини на кои црните жени активно протестираат против расно обвинетата бруталност што полицијата умерено и систематски ја нанесува на Црните. Но, тие исто така демонстрираат како црни жени честопати се сведуваат на секундарни актери во оваа борба, кои се погодени само од полициската бруталност преку нивните партнери, татковци и синови.

Сепак, и црните жени умираат во рацете на полицијата, а црните жени исто така не гледаат правда или регрес за нивните убиства.

Ова е евидентирано во заостанатата истражна постапка околу смртта на Бреона Тејлор, која беше стрелана осум пати од страна на полицајци во нејзиниот дом во Луисвил, Кентаки на 13 март. Нејзината смрт предизвика потрага по повторната површина на хаштагот #SayHerName, кој беше создаден во 2015 година за да се фрли потребна светлина за тоа како животот на Црните им се губи пред полициската бруталност.

Бришењето што бараше формирање на кампањата „Say Her Name“ во рамките на движењето „Black Later Matter“ (што беше иронично, предводено од црните жени) претставува уште еден момент во кој од црните жени се бара самостојно да се мобилизираат за да го потсетат колективот на заканата по нивните животи.

Разликата во бесот околу смртта на Флојд и Тејлор се припишува на фактот дека едното убиство е снимено, додека другото не. Иако бруталното визуелно придружување на смртта на Флојд, служеше да ги разбуди масите до непослушност, од друга страна владее тишината околу смртта на црните жени не може да се оправда.

Како движење основано од црните жени, Black Life Matters започна со мобилизирање против заканата што полицијата ја поставува врз црните мажи, сепак реципроцитетот се покажа како ограничен како што се гледа во одговорите околу убиствата на црните жени од истиот сторител.

Целата колумна на Сара Нугадала за Al jezeera може да ја прочитате тука