На состанокот беше договорено дека е потребно да се заврши структурата на финансирање на проектот што е можно поскоро.

Министерот за финансии Синиша Мали денеска се сретна со претставниците на компаниите „Пауер Кина“ и „Алстом“, како и со амбасадорите на Кина и Франција, Чен Бо и Луј Фалкони, со кои разговараа за проектот за изградба на подземна железница во градот Белград. На состанокот присуствуваше и заменик градоначалникот на Белград, Горан Весиќ.

Со оглед на тоа што француските и кинеските компании заеднички ќе учествуваат во проектот, на состанокот беше договорено до крајот на оваа година да бидат донесени соодветни правни акти со кои ќе се регулира односот на сите постојни страни и да бидат основа за сите понатамошни активности.

Според постојните договори, француската страна ќе биде задолжена за електромеханика, додека кинеската ќе се занимава со градежните работи за изградба на метрото. Егис во моментов работи на физибилити студија, а во наредните денови ќе се одржи состанок со нивните претставници, со цел да се испланираат понатамошни чекори за проектот во врска со динамиката на студијата.

На состанокот беше договорено и дека е потребно што побрзо да се заврши структурата на финансирање на проектот, во кој ќе учествуваат француски и кинески банки, како и други меѓународни финансиски институции. Егис претходно направи физибилити студија, според која изградбата на првата линија на метрото ќе чини 1,8 милијарди евра, а втората линија 2,2 милијарди евра.

Синиша Мали во преговори за изградба на подземна железница во Белград

Соговорниците се согласија дека ова е исклучително важен проект за Градот Белград, кој се чека со децении, и дека ќе биде апсолутен приоритет во наредниот период за да може градежните работи да започнат што е можно побрзо.

Според зборовите на министерот за финансии, Синиша Мали, доколку сите страни бидат целосно посветени на проектот, работите на Макичко поле можат да започнат веќе на крајот на следната година.

Извор: Alo rs