дома прашуваме други колумна Како изгледаше заедничкиот живот со мојата партнерка за време на карантинот?

Како изгледаше заедничкиот живот со мојата партнерка за време на карантинот?

1397
0

Кога сè надвор е толку хаотично, се чувствуваше удобност во наводнување на растенијата, поминување време со куче – и едноставно бевме сите заедно.

Тука нема метод, само лудило. Кригла е наредена покрај сад, што е веднаш до дрвена табла за сечење, што, за доброто, не треба да се наоѓа ниту во машина за миење садови. Мојата партнерка Е е совршена во секој поглед, освен во тоа како ја полни машината за миење садови. Наместо да го прифати логичкиот пристап и да започне од задната страна, таа само ќе залепи сад каде било. Ме боли душата кога ќе го погледнам. „Каква личност го прави ова?“ Мрморам, како што преуредувам сè.

За евиденција, јас сум нормално премногу кул за да се грижам за световните работи, како што е поставувањето садови. Но, ова не се нормални времиња. Поминувањето толку многу време во куќата ме натера да се зафатам со чудни работи; кога сè е надвор толку хаотично, постои голема удобност во организацијата. Се чини дека Е се појави вака со кујнските шкафови, кои таа ги преуредуваше повеќе пати (иако, некако, погрешен капак на Tupperware сè уште ви паѓа на главата секогаш кога ќе отворите).

Таа е фанатична и за правилно уредување на креветот, што јас го ценев. И јас се обидувам да си го наместам креветот, но се чини дека никогаш не одговара на нејзините високи стандарди и таа секогаш го прави тоа. Без сомнение мрморејќи: „Каква личност го прави ова?“


На почетокот на пандемијата, размислував да исчистам сам – да поставам полици, да направам подобрувања во домот и така натаму. Тоа брзо ми се виде како добра идеја. Никогаш немавме коктели дома пред Ковид19; сега сам права „Менхетен“. Како и многу просечни милениумци, и јас станав опседнат со домашни растенија за време на карантин; неверојатно е колку малку зеленило може да ве расположи.

Април беше ужасен во Њујорк; тоа беше центарот на пандемијата и свирењето на сирените за брза помош беше без престан. Во погребните домови се чуваа тела во камиони U-Haul; имало мртовечница во Централ Парк. Наводнување на растенијата, култивирање на животот, беше многу потребно одвлекување на вниманието од смртта.

Јас и Е живееме во еднособен стан и последните неколку месеци ретко се наоѓавме на повеќе од неколку метри оддалеченост. Имаше време кога идејата да немам сопствен простор би ме натерала да се однесувам кон тоа се неприфаќање,но сега идејата да бидаме заедно цело време ми делуваше брилијантно.

Работев од дома пред пандемијата и, иако повеќе не можам да ја разбијам монотонијата со одење во кафуле, сега имам соработник за да ги направам работите помалку осамени. Затворениот балкон го претворивме во канцеларија на Е и, кога таа беше таму некое време, почнуваше да ми недостасува. (Заладување, знам.)

Раскал, нашето куче, исто така сака да нè има и двајцата дома: Не сум сигурен како ќе се справиме кога Е на крајот ќе се врати во нејзината канцеларија. Сепак, барем ќе можам да ја вратам контролата врз машината за миење садови.

Извор: Арва Махдави за Theguardian.com

Arwa Mahdawi